Menu

Skifterammer
Hurtig og nem udskiftning af billeder ved hjælp af innovative lukkesystemer.

Hvad enten det er til en kunstudstilling, til skiftende informationsopslag i offentlige bygninger eller til variation af vægdekorationen i hjemmet: Skifterammer gør det nemt og hurtigt at udskifte billeder. Takket være de innovative lukkesystemer kan du nemt udskifte og indramme billeder uden brug af værktøj – med denne type rammer behøver du ikke at finde skruetrækkeren frem.

Du kan forvente af en skifteramme, at den kan bruges igen og igen, og at den udgør en solid og vedvarende stabil ramme om dine kunstværker, plakater eller billeder – selv ved hyppig udskiftning. Men hvad er forskellen på en skifteramme og en almindelig billedramme, og hvilke lukkesystemer findes der? Vi har beskrevet de forskellige rammetyper nedenfor og samtidig forklaret, hvordan de enkelte skifterammer monteres.

Se alle skifterammer her

Montering af skifterammer uden brug af værktøj

Hvad er en skifteramme? Som navnet antyder, er en skifteramme en speciel form for billedramme, der gør det nemt at skifte ramme – eller at udskifte indholdet i rammen. På engelsk støder man ofte på omskrivninger i stil med ”easy to put together”. Der er således tale om en ramme, som nemt og hurtigt kan samles – i dette tilfælde af kunden selv. Konceptet med gør-det-selv-rammer, der gør det muligt selv at indramme et billede i stedet for at sende det til indramning på et professionelt rammeværksted, som det stadig var almindeligt i 1960’erne, er forholdsvis nyt og går tilbage til en forretningsmodel, hvor man begyndte at sælge rammer pr. postordre.

I 1973 kunne man i American Artist Magazine se en reklameannonce om postordresalg af aluminiumsrammer: Annoncebilledet viste en stolt gør-det-selv-mand med en aluminiumsramme mellem hænderne og masser af dollarsedler i både lommerne for at illustrere, at den smarte do-it-yourself-ramme først og fremmest var et godt og billigt alternativ. Andre postordrefirmaer reklamerede med sloganet ”Nu om dage ville Rembrandt kunne have indrammet sine billeder for under 12 $ uden at forlade atelieret”.

Rammerne bestod af aluminiumslister, som blev leveret med tilhørende skruer og rammevinkler. Dengang kunne rammerne således ikke monteres uden brug af værktøj, men det har ændret sig siden da: I dag reklamerer de forskellige rammeproducenter med, at deres gør-det-selv-billedrammer nemt og hurtigt kan samles, uden at man skal have gang i skruetrækkeren. Der findes meget forskellige skifterammesystemer, men principielt foregår monteringen i fire enkle trin:

Skifterammer (her en sideloader) kan monteres med kun få arbejdstrin

  • Trin 1: Rammen åbnes.
  • Trin 2: Bagpladen og glasset tages ud.
  • Trin 3: Billedet lægges ind mellem bagpladen og glasset, og begge dele sættes på plads i rammen igen.
  • Trin 4: Rammen lukkes.

Sådan åbnes og lukkes en skifteramme: de 3 forskellige rammetyper

Backloader

En backloader åbnes ved at løfte bagpladen af.

Sideloader

En sideloader åbnes ved at tage en af rammelisterne af.

Frontloader

En frontloader åbnes og lukkes fra forsiden.

Backloader-modeller: billedrammer, der åbnes bagfra

Konceptet med, at skifterammer skal være ”easy to put together”, dvs. at det skal være nemt for gør-det-selv-folk at samle de fire rammelister derhjemme i hobbykælderen, gælder først og fremmest aluminiumsrammer. Rammelister i træ kan ikke monteres uden værktøj, og det kræver et vist håndelag og mere erfaring med gør-det-selv-arbejde at samle dem. Derfor er skifterammer i træ altid udført som backloader: Man skal ikke selv samle rammelisterne, dvs. rammen er færdigt monteret og kan åbnes og lukkes ved at tage bagpladen af. Backloader-rammer fås naturligvis ikke kun med træramme, men derimod også med aluminiums- eller plastramme – og faktisk er backloader-modeller den hyppigste form for skifterammer, ikke mindst inden for nethandel. Billedrammer, hvor bagpladen kan tages af, kan monteres på to forskellige måder:

Bagpladen fastgøres til rammelisten ved hjælp af drejefjedre

Bagpladen er forsynet med drejefjedre, som regel fire til seks fjedre afhængigt af rammens størrelse. Drejefjedrene – eller trykfjedrene, som de også kaldes – er monteret sådan, at den ene ende af fjederbeslaget er fastgjort til bagpladen, mens den anden ende drejes ind i noten på rammelisten.

Fordelen ved denne lukkemekaniske er, at fjedertrykket giver en rigtig god stabilitet. Skifterammer, som er udført med drejefjedre i metal på bagpladen, er således særdeles velegnede til indramning af tykkere og tungere billeder og til store billedformater.

Drejefjedre har en meget lang levetid og trykker bagpladen godt fast i rammen, så billedet bliver, hvor det skal.

Backloader-rammen lukkes med flexipins

Hvis rammelisten ikke er udført med en not langs inderkanten af rammen, monteres backloader-rammer med små metaltapper, såkaldte flexipins, som kan bøjes ud og ind. Disse smalle metaltapper er fra fabrikken skudt så langt ind i inderkanten af rammelisterne, at de kun rager ca. 1 cm ud. Bagpladen tages af ved at bøje de små metaltapper/flexipins væk fra pladen.

Skifterammer med stiksystem: sideloader-modeller

Når en skifteramme er udført som sideloader, er de fire rammelister samlet via et stiksystem i hjørnerne. Rammen åbnes ved at løsne rammelisten i en af de korte sider; det gør man ved at trykke rammens hjørnesamlinger ind med fingrene, så rammelisten kan skubbes ud. Derefter kan bagvæggen, billedet og glasset trækkes ud gennem den åbne side af rammen. Disse to eksempler illustrerer fint, hvordan en sideloader-ramme fungerer:

Flexipins kan nemt bøjes frem og tilbage.

Skifterammer i aluminium: Quadro fra Mira

Miras sideloader Quadro er en aluminiumsramme med særdeles formstabil rammeprofil, der muliggør forsvarlig indramning af selv XXL-formater op til 300 x 300 cm. Hjørnesamlingerne gør det nemt og hurtigt at montere aluminiumsrammen uden brug af skruetrækker. Samtidig er rammelisterne udført med indskudte springfjedre, der sikrer, at billedet sidder godt på plads i rammen.

Skifterammer med plastramme: ART fra Mira

Den stilrene sideloader ART fra Mira gør det muligt at indramme et billede i en håndevending med kun fire simple arbejdstrin. Også denne model er udført med det praktiske hjørnesamlingssystem og kan monteres uden brug af værktøj. Da rammelisterne er udført i plast, er denne model egnet til formater på op til 70 x 100 cm. ART er forsynet med en integreret gummilæbe i rammelisten, der øger trykket og derved giver hele indramningen større stabilitet.

Tip: Det praktiske hjørnesamlingssystem bruges også til vores smarte rammer til puslespil, der dog ikke er udført som sideloader, idet rammelisterne lukkes sammen om puslespillet fra forsiden.

Rammelisterne samles ved hjælp af hjørnesamlinger.

Frontloader-modeller: billedrammer, der monteres forfra

En frontloader-ramme fungerer sådan, at forsiden af rammen kan tages af sammen med glasset, hvorefter billedet lægges på bagpladen. Rammen lukkes igen ved først at lægge glasset oven på billedet og derefter sætte den forreste del af rammen på grundelementet og trykke den fast igen.

Vidste du, at en billedramme uden kant (også kaldet en clipsramme) strengt taget også er en frontloader? Den slags rammeløse billedholdere åbnes ved at fjerne spænderne langs kanten, så glaspladen kan løftes af.

Magnetrammer fra HALBE Rahmen

Den patenterede aluminiumsskifteramme fra HALBE Rahmen, hvor billedet monteres fra forsiden, er opbygget efter magnetramme-princippet. Modellen er sammensat af en profilramme med magnetlister på indersiden af rammeprofilerne, en glasplade og et grundelement, der består af en PAT-testet bagplade i hårdt skum og en vinkelramme i fladt stål. For at sætte et billede i rammen skal først profilrammen og derefter glaspladen løftes af og lægges til siden. Efterfølgende lægges billedet og eventuelt en passepartout på grundelementet, og når alting er finjusteret og sidder, som det skal, sættes glasset og til sidst profilrammen på igen.

Grundelementets stabile konstruktion og den påsatte profilrammes magnetkraft sikrer en jævn fordeling af trykket, så glasset holdes tæt ind mod bagpladen, hvilket garanterer en stabil og støvtæt indramning. Denne frontloader-ramme er den hurtigste og mest sikre indramningsløsning, du kan ønske dig – skifterammen er færdigt monteret på kun to minutter!

Værd at vide: Hvis grundelementet allerede er skruet fast på væggen, kan du også fint udskifte billedet direkte på væggen.

Sådan monteres billedet i magnetrammen

Kort og godt om skifterammer

Sådan fungerer en skifteramme

  • Nem håndtering: De praktiske lukkesystemer gør det nemt at samle en skifteramme uden brug af værktøj.
  • Hurtig montering: Med en skifteramme kan du indramme billeder i en håndevending med maks. fire arbejdstrin.
  • Innovativ teknik: Ved skifterammer kan der vælges mellem tre forskellige monteringsprincipper: Backloader-rammer, der monteres bagfra, sideloader-modeller, hvor montering sker fra siden ved at tage en af rammelisterne af, og frontlader-rammer, hvor forsiden løftes af.

Udvalget af skifterammer

  • Bestseller-modeller: Den mest populære og hyppigst producerede type skifteramme er backloader-varianten. De fleste standardrammer i aluminium, træ eller plast monteres bagfra – også fotorammer med støttefod kan som regel åbnes og lukkes bagfra.
  • Specialmodeller: Magnetrammerne fra HALBE Rahmen er en overraskende og unik type skifteramme, der gør livet lidt sjovere. Her er dit billede færdigt indrammet på rekordtid – det tager højst 2 minutter!
  • Prisbillige modeller: Glasrammer uden kant (clipsrammer/rammeløse billedholdere) er skifterammer i den nedtonede udgave.

Tips til montering af skifterammer

  • Kvalitet: Drejefjedre i metal, som er nittet fast på bagsiden af bagpladen, sikrer, at dine billeder altid sidder, som de skal – også i store skifterammer.
  • Informationsmateriale: Når du vælger en skifteramme med montering fra siden eller forsiden, følger der som regel en betjeningsvejledning med ved levering.
  • Sikkerhed: Vær forsigtig med kanterne på glaspladen, når du monterer din ramme, så du undgår at komme til skade. Det gælder især i forbindelse med billigere skifterammer, hvor glaskanterne ikke altid er poleret og slebet.
relaterede produkter
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.