Menu

Montering af kilerammer i fire trin

4-trins-vejledning til rigtig montering af kilerammer

En kileramme er en træstruktur, som et lærred er spændt op på. Når du bestiller en kileramme hos os modtager du et kilerammesæt fra vores leverandør. De løse lister samt trækilerne sætter du efterfølgende sammen derhjemme. Vi tilbyder ganske vist også allerede færdigt monterede kilerammer i vores sortiment, men de fås kun i få formater. Så hvis du vil spænde et større lærred i standardformat op eller sågar bestille en kileramme i individuelle mål modtager du et kilerammesæt fra os. Monteringen af kilerammen er ikke vanskelig. Tværtimod. I bare fire trin samler du rammen og så kan du spænde lærredet op. Hvordan du gør viser vi dig her trin for trin.

Oplev alle kilerammer nu

Hvilke dele består et kilerammesæt af?

Hvis du bestiller en lærredsramme hos os så modtager du altid fire rammelister, som vi også bare kalder lister. Også de navngivende (spænd-)kiler medfølger. Afhængigt af formatet (med format henviser vi her til, om der er tale om en kvadratisk eller firkantet ramme) og størrelsen (det samlede omfang) har kilerammen til stabilisering brug for yderligere tværlister, der både kan gå på langs og på tværs.

Leverandørerne tager højde for både format og den samlede rammestørrelse og udstyrer kilerammesættet med de nødvendige tværlister. Kilerammesættet kan afhængigt af bestillingen indeholde en eller flere tværlister, der finder anvendelse parallelt, to lister til et kryds eller sågar tre lister til et dobbeltkryds. Når du bestiller hos os skal du angive yderformatet, det vil sige den ønskede længde og bredde på kilerammen. Du behøver ikke gøre dig tanker om det nødvendige antal tværlister. Det tager vi os af.

Et sæt: lister, kiler og evt. tværstiver(e).

Værktøj du skal bruge til montering af rammen

Har du det komplette kilerammesæt liggende foran dig og er klar til at gå i gang med montering? Til monteringen skal du bruge følgende:

  1. En hammer. Helst en gummihammer.
  2. et fladt stykke træ
  3. et større og fast underlag som arbejdsflade (et bord)
  4. En vinkelskabelon (optionalt)

Tip AlleRammer.dk: Læg et rent stykke stof over bordet inden du begynder monteringen af kilerammen, hvis du umiddelbart derefter vil spænde et lærred op på kilerammen. Nu burde du have alle nødvendige dele plus alt værktøj parat og kan begynde at montere enkeltdelene.

Trin 1: Læg listerne så de er klar til at blive samlet

Læg de enkelte kilerammelister samt tværlisterne på bordet i samme mønster som efter montering. Husk i dette trin at tage højde for enderne af kilerammelisterne, hvor producenten har lavet fere og noter. Fer- notsystemet gør det let at montere enkeltdelene. Enderne sammensætter du helt enkelt i hånden.
Desuden er enderne skåret på gering, dvs. i en vinkel på 45 grader. Leverandøren fræser tilsvarende en nut på indersiden af kilerammelisterne. Tværlisterne kan ligesom rammelisterne helt enkelt sættes sammen. Læg også tværlisterne foran dig i samme mønster som de efterfølgende kommer til at side.

Fer- og not forbindes.

Trin 2: Stik kilerammerne ind i hinanden

Så snart du kan se foran dig, hvordan de løse lister sættes sammen, kan du begynde monteringen. Herefter sammensætter du med hænderne to af fire kilerammelister med brug af nut og fer. Efterfølgende indsætter du tværlisterne med hænderne. Slut af med at placere de to sidste kilerammelister ved også at stikke dem ind i hinanden.

Trin 3: Bring kilerammelisterne på gering

Strukturen er ikke stabil endnu. Nut og fer er nu stukket ind i hinanden, men mødes ikke helt i geringen på 45 grader. Derfor kommer nu gummihammer og det flade stykke træ i brug. Læg til beskyttelse det flade stykke træ mellem kilerammeliste og gummihammer. Det sikrer affjedring for slagene med gummihammeren.

Kilerammelisterne består af blødt og let nåletræ. Alle vores kilerammer består af massivt træ, men nåletræet er blødere. Nåletræet er desuden lettere og derfor også bedre egnet til tunge olie- og akrylmalerier, der skal indrammes. Fordele ved montering med fer- og notsystem.: Du skal hverken bruge lim eller søm.

Med gummihammeren slås listerne sammen.

Trin 4: Tjek at vinklen er ret

Trin 4 er et kontroltrin: Er kilerammelisterne sammensat i en vinkel på 90 grader? Det kan du enten tjekke med vinkelskabelonen eller du lægger hver af de fire vinkler i rammen enkeltvis ovenpå bordpladehjørnerne. Ligger kilerammen glat på bordet?
Alternativt kan du også stille kilerammen op ad væggen og se, om den flugter med gulvet. Husk at gennemføre kontroltrinnet, fordi du meget lettere kan spænde et lærred op på en kileramme med rette vinkler. Desuden vil indramning i skyggefugerammer kun lykkedes hvis rammens vinkler er rette.

En bordkant viser om vinklen er ret.

Hvad gør jeg med trækilerne?

Når du har lagt alle trin bag dig står du med en stabil kileramme i hænderne. Den er nu klar til at opspænding af et lærred. Trækilerne, også kaldet spændkiler, kommer først i brug, når lærredet er spændt op på træstrukturen. De sørger for, at lærredet spændes stramt op på rammen. Hvordan det fungerer fortæller vi i vores magasinindslag ”Sådan spænder du lærredet op på kilerammen”. AlleRammer-teamet ønsker dig god fornøjelse.

relaterede produkter
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.