Menu

Lav påskepynt med børnene – vægpynt med ægte påskeæg

Hjemmelavet påskelandskab til at hænge op på væggen

Børn elsker at gå på æggejagt i påsken og lede efter farverige påskeæg og chokolade, som påskeharen har gemt. Men også mange voksne har det rigtig sjovt med at finde de bedste gemmesteder, og en lille påskegave vækker altid glæde. Så ville det ikke være en god idé at overraske bedsteforældrene med en sød påskegave, som børnebørnene selv har lavet? Gå i gang med forberedelserne i god tid, og lad hele familien hygge sig med at lave påskepynt sammen! Har du brug for idéer til påskegaver, som du børnene selv kan være med til at lave? Vi har et bud på en unik gave, som måske kan inspirere dig – et hjemmelavet påskelandskab til at hænge op på væggen!

Påsketraditioner og påskesymboler – forslag til jeres kreative projekt

Både påsketraditionerne og påskepynten varierer meget fra land til land. Ikke desto mindre er der nogle klassiske motiver, der går igen overalt. Dem kan du og børnene lade jer inspirere af, når I maler jeres påskeæg.

I nogle lande er det en skik, at påskeharen kommer og gemmer nogle hårdkogte hønseæg, der er malet i forskellige kulørte farver. Når man finder et æg, kan man spise det med det samme – det har både børnene og de voksne stor fornøjelse af. Andre steder hygger man sig med at male eller farve pustede æg (altså rå hønseæg, hvor man har pustet hviden og blommen ud), som så kan hænges op på grene og buske som pynt.

En populær form for bordpynt er blomsterdekorationer – ofte med påskeliljer. Desuden er der tradition for at tage afklippede forårsgrene med ind i stuen skærtorsdag og stille dem i en vase, så de første knopper begynder at springe ud inden påskesøndag. Det kan eksempelvis være grene fra en hasselnøddebusk, forsytia eller seljepil. Og for at gøre påskesøndag ekstra festlig, pynter man de udsprungne grene – naturligvis med farverige påskeæg!

Påskeharen, æg, forårsblomster og forårsgrene: Det er populære klassiske motiver, som du og børnene kan bruge som inspiration til jeres kreative påskeprojekt.

At male påskeæg sammen er en rigtig hyggelig familieaktivitet.

Lav påskepynt med børnene: håndmalede påskeæg i glas og ramme

Nedenfor har vi beskrevet, hvordan dine børn selv kan lave en helt personlig gave til bedsteforældrene: et påskelandskab i miniformat til at hænge op på væggen!

I skal bruge:

  • pustede æg, størrelse S
  • æggefarve, madfarve eller akrylfarve
  • snøre, sytråd eller bånd til ophængning
  • farver efter eget valg (farvekridt, farveblyanter eller farvelade) og papir til baggrundsbilledet
  • pap til opklæbning af baggrundsbilledet
  • hobbymaterialer til påskelandskabet, fx mos, filt, stof eller snor
  • en UniBox fra Mira

Ligger det hele parat? Så er I klar til at gå i gang!

Forberedelse: Først skal der pustes æg

Inden I puster de rå hønseæg, skal I vaske æggene godt med koldt vand og lidt opvaskemiddel og tørre dem forsigtigt af. Stik derefter et lille hul i begge ender af ægget med en nål, og udvid hullerne lidt ved at bevæge nålen forsigtigt frem og tilbage. Pust luft ind gennem et af hullerne med munden; vær forsigtig for at undgå at ødelægge ægget, men sørg samtidig for få alt indholdet ud. Æggeskallen skal være fuldstændig tømt for æggeblomme og æggehvide. Dyp ægget ned i en skål med lunkent vand (evt. tilsat lidt eddike) for at skylle skallen indvendig, til den er helt ren. Lad vandet løbe ind i hulrummet, ryst ægget forsigtigt, og tøm det helt for vand. Læg derefter ægget til tørre på et viskestykke, og lad det tørre godt.

Farvede påskeæg bliver også rigtig smukke med naturfarver.

Mal påskeæggene med farve og pensel

Når de pustede æg er tørret godt, kan hele familien gå i gang med det kreative arbejde. Det er bedst og nemmest at male påskeæggene med specielle æggefarver og en pensel, men I kan også vælge at bruge akrylfarve eller madfarve. Når farven er tørret, sættes påskeæggene på en snøre, et stykke sytråd eller et fint bånd, som kan bruges til at hænge dem op i rammen med.

Tip: Man kan også pynte æggene ved at klistre fx fjer eller konfetti på dem.

Mal et baggrundsbillede, og klæb det op på en bagplade

Nu skal der males et baggrundsbillede til påskelandskabet, og også her kan du og børnene slippe kreativiteten løs! I kunne for eksempel male et forårslandskab med blomstrende påskeliljer og en påskehare med en kurv på ryggen, der er på vej ud for at gemme påskeæg? Eller måske er en grøn græseng med et par små gule kyllinger eller et lille lam det helt rigtige motiv til jeres påskelandskab? I kan også bruge forskellige hobbymaterialer som fx filt, snore eller mos som pynt for at gøre billedet mere levende – lad børnene prøve sig frem! Den slags pynt giver påskebilledet et tredimensionalt udtryk.

Vi anbefaler, at I opklæber det færdige påskebillede på en bagplade for at holde billedet forsvarligt på plads i rammen.

Et selvmalet baggrundsbillede gør påskelandskabet unikt.

Hæng påskeæggene op i rammen

Til denne type påskelandskab er det bedst at bruge en ramme, der kan udvides til en dyb ramme ved at påmontere en UniBox fra Mira. Kantlisterne på rammen skal helst være mindst 25 mm brede. Du kan selvfølgelig også bare købe en UniBox med en tilsvarende dyb kant. Påskeæggene hænges op i rammen ved at klistre ophængningstråden fast med et stykke gennemsigtig tape.

Så er jeres påskelandskab færdigt!

Vægpynt med påskeæg – lige til at hænge op!

Vores særlige tip til naturligt smukke påskeæg: Brug naturfarver!

De hårdkogte æg til påskebordet eller æggejagten kan også fint farves med naturfarver. For eksempel er rødkål særdeles velegnet til at farve hønseæg blå med. Sådan gør du:

Du skal bruge ½ rødkålshoved, 2 liter vand og 100 ml eddike. Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det hele småkoge i ca. 30 minutter. Lad rødkålsblandingen køle af, og lad æggene trække i blandingen i ca. 10-15 timer, indtil de er blevet blå.

Vil I gerne have flere farver? Det er lige så nemt at lave grønne, gule og røde æg! Fremgangsmåden er den samme, I bytter bare rødkålen ud med henholdsvis spinat, gurkemeje og rødbede.

Er I blevet nysgerrige på at prøve? Vores team har opnået smukke resultater med naturfarver! Det er påskepynt på den bæredygtige måde, for de farvede æg er både smukke og naturlige, og samtidig er naturfarver et billigt og miljøvenligt alternativ.

Rødkål, blåbær, gulerødder eller gurkemeje sætter kulør på dine påskeæg!

Hvorfor fejrer vi påske?

Dine børn vil måske gerne vide mere om, hvorfor man laver påskepynt, og hvorfor vi overhovedet fejrer påsken. Den korte forklaring er, at påsken er en kristen fest, hvor man fejrer Jesu Kristi genopstandelse. For de kristne er påsken den vigtigste højtid i løbet af kirkeåret, og der holdes gudstjeneste i kirkerne lige fra skærtorsdag til anden påskedag.

Skærtorsdag mindes man den sidste nadver, altså Jesu sidste måltid, hvor han dagen før sin korsfæstelse delte brød og vin med sine disciple. Derefter følger langfredag og påskelørdag, hvor man mindes lidelsen og gravlæggelsen. På tredjedagen, altså påskesøndag, fejrer man i kirkerne Jesu Kristi opstandelse fra de døde. Samtidig markerer påskesøndag – som også bare kaldes påskedag – begyndelsen på halvtreds dage i glædens tegn. Og anden påskedag, altså om mandagen, mindes man, hvordan to af disciplene mødte den opstandne Jesus Kristus.

Denne forklaring vil gøre det nemmere for dine børn at forstå, hvorfor påsken er en vigtig højtid for mange mennesker, og hvorfor man gerne vil sprede lidt ekstra glæde med små påskegaver.

Glædelig påske – og god fornøjelse med at lave påskepynt med børnene!

Påskedagene er den perfekte lejlighed til at nyde forårets komme sammen med familien. Start fridagene med lidt ekstra hygge ved morgenbordet, og glæd jer til at gå på æggejagt – det er en fornøjelse for både store og små. Og bedsteforældrene vil helt sikkert blive overrasket over det fine påskelandskab, som børnebørnene har lavet til dem!

Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.