Menu

Billedramme i træ:
Den hjemlig

Billedramme i træ: Hyggelig, solid og meget populær

Den er klassikeren blandt billedrammerne, everybody’s darling og findes i mange udgaver: Trærammen. Helt siden billedrammernes begyndelse har træmodeller været meget udbredte og populære. Ikke mindst fordi billedrammer i det 14. århundrede ofte blev lavet af gamle møbelstykker som f.eks. armlæn. Selv i dag er naturmaterialet træ populært inden for arkitektur, billedkunst og håndværk samt som byggemateriale til møbler, gulve og også billedrammer. Hvad der gør dette materiale så specielt, og hvilke billedrammemodeller af træ der findes, kan du læse mere om her.

Billedramme-træsorter

Til fremstillingen af billedrammer benyttes der forskellige træsorter. Fx. er eg, nød, kirsebær og lind meget populære. Derudover kan bejdsning og glasering af træet højne optikken. Men naturlige modeller er også eftertragtede. Afgørende er ofte den naturlige træstruktur, som kan variere meget med de respektive typer træ, for eksempel er en billedramme lavet af bambus helt anderledes end en billedramme af mahogni.

Hvad der derudover også taler for en træramme, er muligheden for forskellige indfarvninger af træet. Trærammerne kan lakeres i grøn, blå eller i en anden farve efter ens eget ønske. Sidstnævnte er f.eks. muligt ved bestilling af multicolor-billedrammer. Disse rammer kan lakeres i den ønskede RAL-farve.

Træ fås ikke kun i de naturlige udførelser og farver - forarbejdningen af træet kan også gøre en enorm forskel. Da materialet nemt og på udmærket vis lader sig forarbejde, kan det udformes på mange forskellige måder. Derfor er træ også grundlaget for en af de smukkeste rammetyper: Barokrammen. Træoverfladen kan med det rigtige værktøj formes til perfektion) og der kan på denne måde indarbejdes et fint plastisk relief på træets overflade. Træets egenskab blev specielt udnyttet i det 17. og 18. århundrede, og ofte forgyldte man også trærammerne, hvilket især var tilfældet med kirkelige dekorationer, hvorfra trærammerne oprindeligt udbredte sig.

Træramme Pepper af walther design

Træramme i vintage stil af Frame Design Mende

Hvorfor er trærammen så populær?

Træ er blevet brugt som materiale til billedrammer helt fra begyndelsen. Billedrammer af massivt træ forbedrer rumklimaet og modvirker elektrostatisk opladning af støvet. Derudover er de meget robuste og slår sig ikke så hurtigt. Visuelt gør en træramme også meget. Selv om aluminium- og kunststoframmer også er populære, kan intet hamle op med en trærammes naturlige skønhed.

Træ lader sig også utrolig let kombinere - både indadtil eller udadtil. Dette betyder, at man kan indramme mange forskellige motiver - hvad enten det er landskab eller portræt, silhuet eller objekt. Selv indenfor kunsten er der ingen begrænsninger: Tryk samt akvareller, tegninger og fotos eller endda spejle kan udmærket indrammes i trærammer. Men også udadtil kan trærammen kombineres med mange forskellige materialer, møbler og indretningsstile, uanset om det er rustikt, moderne eller futuristisk. Trærammen er en ægte kamæleon. 

Kunstens geværløb er skævt. Sigter man lidt ved siden af, har man en chance for at ramme plet. Thorkild Hansen

Massivt træ til billedrammer

Ligesom møbler kan billedrammer også laves af massivt træ. Ikke alle trærammer er nemlig automatisk "massive". Hvis en billedramme udelukkende består af træ og kun bagpladen og glasset er lavet af andre materialer, kan man tale om en massiv træramme. Af og til anvendes der til billedrammer også MDF (Medium Density Fiberboard), hvilket er spånplade og ikke massivt træ.

MDF-plader består af limede spåner i forskellige størrelser, som normalt presses til flerlagsplader i mindst tre til fem lag. Og hvem opfandt det? Nemlig, schweizerne. Eller rettere ingeniøren Fred Fahrni, der forskede på ETH Zürich i 1930'erne.

Træramme rustik af Goldbuch

Træramme med billede af Nielsen

Hurtigt voksende råstoffer

Da træ er et naturligt råstof, der er habitat for mange dyr, er valget af en billedramme i træ måske ikke altid helt nemt. Heldigvis er der billedrammer lavet af dette materiale, som er fremstillet af hurtigt voksende træsorter, og således er det muligt at handle miljøbevidst uden at skulle bruge en formue. Billedrammerne ser derudover også flotte ud: Bambus og gummitræ er de to trendsorter af træ-alternativer til den miljøbevidste naturelsker, som trods alt ikke ønsker at give afkald på et smukt udseende. Rammeproducenten Nielsen tilbyder i denne forbindelse serien "EcoCare".

Hvad betyder FSC-certificeret træ?

Billedrammer af træ er ikke alle ens. Råmaterialet kan hentes fra forskellige kilder, hvor der især i de senere år er blevet lagt vægt på miljøvenlige kriterier. Udover de ovennævnte modeller af specielle træsorter er der også rammer, der er lavet af de gængse træsorter, men som bærer et såkaldt FSC-certifikat. Når træ bærer dette segl, så stammer det beviseligt fra økologisk landbrug i ansvarligt forvaltede skove. Der findes også billedrammer med et sådan certifikat. Så kan man uden dårlig samvittighed indramme det som man ønsker og samtidig handle miljøbevidst.

Antikken træramme

relaterede produkter
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.