Menu

Hvordan indrammer man et billede?
Med disse praktiske tips fra en professionel indrammer opnår du et flot helhedsbillede.

Står du med et billede, du gerne vil have flot indrammet? En billedramme beskytter billedet, giver det et visuelt løft og gør det nemt at hænge det rigtigt op på væggen. Men hvordan kan du selv lykkes med en ren og pæn indramning?

Her kan du læse mere om, hvilke ting ved billedet, du skal tage højde, før du køber en ramme, og hvilke hjælpemidler du skal bruge, når du sætter billedet i rammen – med en kort forklaring af de enkelte arbejdstrin.

Denne artikel er i øvrigt kun relateret til indramning af flade billeder som for eksempel tegninger på papir, fotos, plakater, tryk og lignende. Hvis du ønsker at indramme et maleri i form af et lærred på en kileramme eller et kunstværk på en træplade eller en Alu Dibond-sandwichplade, kan du med fordel vælge en svæveramme til indramning.

Vigtige overvejelser i relation til billedet

En perfekt indramning af et billede kræver, at du gør dig nogle overvejelser om, hvilket billede du har at gøre med. Når først du er opmærksom på billedet karakteristika, ved du også, hvad du skal tage højde for i forbindelse med rammen og den rette monteringsteknik. Disse fem faktorer spiller en væsentlig rolle:

  • Billedets format: Start med at måle billedet. Hvor højt er det? Og hvor bredt? Eller er alle fire sider lige lange? Afhængigt af billedets mål kan du vælge mellem en standardramme, en billedramme med specialmål eller en passepartout med udvendige standardmål og individuel billedudskæring. Her i vores webshop tilbyder vi altid billedrammer i billedformat.
  • Billedets farver: Er der tale om impastofarver, klumpede eller meget vandholdige farver? I alle tilfælde kan det være vigtigt at sørge for en vis afstand mellem billedet og glasset.
  • Baggrundsmateriale: Hvor tykt og tilsvarende fast og stabilt er papiret?

  • Billedets tilstand: Er der en skønhedsfejl hist og her, som du gerne vil skjule? Små revner og pletter i kanterne af billedet kan med fordel gemmes bag en passepartout.
  • Billedets værdi: Ønsker du at indramme et foto, som du har flere eksemplarer af, eller en plakat, som nemt kan genbestilles? Eller er der tale om et sjældent samlerobjekt eller et kunstværk, der har stor affektionsværdi for dig? Hvis det sidste er tilfældet, bør du vælge materialer i førsteklasses kvalitet for at beskytte og bevare værket bedst muligt.

Før montering: Hvad er en billedramme sammensat af?

En klassisk billedramme består af fire rammelister, en bagplade og et glas. Disse tre komponenter kan evt. suppleres op med en passepartout og et ark syrefrit papir eller tyndt passepartoutkarton, som lægges ind mellem bagpladen og billedet.

Ved dybe rammer med høj not kan du som alternativ til en passepartout foran billedet vælge at sætte en afstandsliste i rammen for at skabe afstand mellem billedt og glasset.

Tip: Kender du vores praktiske rammefilter i webshoppen? Her kan du prøve at lege lidt med de forskellige filterindstillinger og sortere resultaterne efter pris, farver eller størrelser.

Rigtig opbevaring af uindrammede billeder

Indramningsmulighederne afhænger også af billedets tilstand. Akvareller og vandfarvebilleder har tendens til at bølge, når papiret tørrer. Derfor bør billeder, som er malet med vandholdige farver, så vidt muligt opspændes og opklæbes på papir med vådklæbebånd eller syrefri tape og opbevares i en kunstmappe. Fotos kan du med fordel opbevare i et fotoalbum med sider af syrefri fotokarton, hvorpå billederne fastgøres med fotohjørner. De tynde pergamynblade mellem siderne beskytter billederne og sørger for, at de ikke klistrer sammen, når i fotoalbummet er lukket.

De vigtigste ting du skal bruge til indramning

Den centrale del af en klassisk billedramme er de fire rammelister.

  • En billedramme bestående af selve rammen, glas og bagplade
  • Efter ønske en passepartout med billedudskæring
  • Et ark syrefri karton eller tyndt passepartoutkarton
  • Bomuldshandsker
  • Filtdupper
  • Glasrens og en fnugfri klud
  • Vådklæbebånd eller syrefri tape

Forberedelse

Vælg en glat og ren overflade som arbejdsunderlag. Tag bomuldshandsker på, så du ikke sætter fingeraftryk på hverken glasset eller billedet. Åbn billedrammen, og tag glasset ud af rammen. Sprøjt glasrens på glasset, og puds med en fnugfri klud på begge sider.

Lidt mere om det at ”åbne rammen”: De fleste billedrammer kan åbnes og lukkes bagfra. Det betyder, at man kun behøver at tage bagpladen af. Men der findes også rammer, hvor billedet skal monteres fra siden eller forsiden. I vores magasinartikel om skifterammer kan du få mere at vide om de forskellige lukkemekanismer til rammer.

Små filtdupper forhindrer, at rammen ridser væggen.

Opklæbning af billeder

Fotografier og plakater, der måler 30 x 40 cm eller mere, bør opklæbes før indramning. Opklæbning betyder, at fx et foto eller en plakat opklæbes på fast underlag i form af en selvklæbende kartonbagplade (det kan i øvrigt også anbefales, hvis du ønsker at indramme et puslespil eller et diamond painting-billede). Ved at opklæbe billedet på en fast kartonplade undgår du, at det bølger i rammen; samtidig øger opklæbning billedets levetid og får det til at fremstå mere eksklusivt.

Rigtig indramning af billeder med passepartout

Der er mange gode grunde til at indramme billeder med passepartout: En passepartout beskytter billedet yderligere mod skadelige miljøpåvirkninger såsom UV-stråler, syre og fugt, og den giver hele indramningen et flottere og mere professionelt udtryk.

Start med at vende passepartouten om, så bagsiden vender opad. Læg billedet ovenpå, så det er rigtigt placeret i forhold til udskæringen. Fastgør billedet med et stykke syrefri tape eller vådklæbebånd – dog kun i den øverste ende af billedet, dvs. billedet skal klistres fast på bagsiden af passepartouten, men kun oven over billedudskæringen. Hvis billedet fastklæbes flere steder på passepartoutkartonen, kan det ikke udelukkes, at det med tiden begynder at bølge. Billedet skal kunne udvide sig. Hvad vil det sige, at et billede skal kunne udvide sig? Et billede er som regel trykt eller malet på papir, altså på et materiale, der er fremstillet af plantefibre (for det meste træfibre). Ligesom møbler af træ kan slå sig, når de udsættes for skiftende temperaturer og luftfugtighed, gør det samme sig gældende for papir. Sammenlignet med træmøbler sker dette naturligvis kun i meget begrænset udstrækning, men hvis et billede klæbes fast i alle fire sider, vil det ikke desto mindre være under spænding, hvilket betyder, at en udvidelse i materialet ikke vil fordele sig jævnt.

Sådan vælger du den rigtige passepartout-størrelse: Passepartoutkartonens udvendige mål kan, men skal ikke nødvendigvis, svare til billedets størrelse. Hvis billedet er væsentligt mindre end passepartouten, skal du bare huske at fastgøre billedet over billedudskæringen med et stykke tape, da det ellers vil kunne forskubbe sig i rammen. Det er således først og fremmest målene på den indvendige udskæring, der skal tages højde for, da udskæringens mål er afgørende for, for meget af billedet man kan se. Billedudskæringen skal være helt lige så stort som billedet, da dette ellers vil kunne falde ud gennem udskæringen.

Værd at vide om klæbebånd: Til akvareller er vådklæbebånd den bedste løsning. Du skal dog være opmærksom på, at vådklæbebånd ikke kan fjernes helt fra billedet, hvis du på et senere tidspunkt ønsker at udskifte passepartouten. Du kan kun skære det overskydende vådklæbebånd af med en hobbykniv langs kanten af billedet. Der findes også smallere klæbebånd i museumskvalitet (minder om afdækningstape), som ligeledes er syrefri, men som kan fjernes helt fra billedet igen.

Vi fraråder brug af almindeligt pakketape, for selvom den slags tape måske holder godt, er den ikke syrefri og kan ødelægge papiret, når man forsøger at løsne tapen fra passepartouten igen.

Fastgør billedet på bagsiden af passepartouten – kun i den ene ende og med syrefri tape.

Før billedet lægges på bagpladen

Det er også vigtigt at beskytte billedet mod syre og fugt bagfra. Derfor er det en god idé at lægge et ark syrefrit beskyttelsespapir eller tyndt passepartoutkarton ind som mellemlag, før du lægger billedet og passepartouten på bagpladen. Ved mange rammer er bagpladen fremstillet af MDF eller HDF; den slags plader består af sammenlignede træfibre og er velegnede til formålet, men de er syreholdige. Et mellemlag af beskyttelsespapir eller tyndt passepartoutkarton beskytter billedet mod syrepåvirkning.

Et ekstra fif: I stedet for bare at lægge kartonbagstykket løst på bagpladen kan du også klistre det sammen med passepartouten i den ene side med syrefri tape. Sammen ligner de to stykker karton så en slags mappe, som du kan klappe op og i.

Sådan sættes glasset rigtigt på

Når glasset er helt rent og tørt, kan det lægges oven på billedet. Husk at bruge bomuldshandsker, for fingeraftryk på glasset ødelægger glæden ved billedet og ser ikke særligt professionelt ud.

Perfekt indramning: den sidste finish

Når alle lagene er lagt rigtigt sammen – glasset, passepartouten, billedet, det beskyttende mellemlag og bagpladen – kan du eventuelt sætte vådklæbebånd på hele vejen rundt langs kanten for at sikre, at der ikke kommer støv ind mellem lagene. Luk derefter rammen. Til sidst kan du sætte små filtdupper på bagsiden af rammelisterne – så vidt muligt på de fire hjørnesamlinger – så rammen ikke ridser væggen.

Tjek en sidste gang, at der ikke er støv i rammen – så har du et perfekt indrammet billede!

Resultatet taler for sig selv: Den professionelle indramning fremhæver billedets æstetiske udtryk, skaber et harmonisk samspil mellem billedet og boligindretningen og beskytter samtidig billedet mod skadelige miljøpåvirkninger, så du får glæde af det i mange år.

Smukt og færdigt indrammet! Har du bestemt, hvor dit nyindrammede billede skal hænge?

Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.