Menu

Sådan spænder du et lærred op på en kileramme

Lærredet spændes op på rammen – så let er det

Mange kunder henvender sig til os med spørgsmålet: ”Hvordan kan jeg spænde mit billede op på kilerammen?” Hvert billede og hver ramme er noget helt specielt. Med et oliemaleri skal du være opmærksom på noget andet end, hvis du har med påtrykt stof eller Diamond Painting at gøre. I vores artikler giver vi en række god råd til, hvordan du sporer dig ind på hvert enkelt billedes særegenheder. Vi kommer også ind omkring, hvilke værktøjer du skal bruge til at spænde lærredet eller stoffet op på rammen.

Med vores 5-trins-vejledning samt råd og dåd fra vores interne ekspertteam kan du på bare 15 minutter stå med et færdigt udspændt lærred. Læs videre og få gode råd til arbejdet.

Hvorfor bør jeg spænde lærredet op på en kileramme?

Almindelige billedrammer egner sig ikke til indramning af stof eller lærred og efterfølgende ophængning. Det skyldes, at stoffer ikke ligesom papir bliver holdt fast i rammen. Materialet er for blødt og ville heller ikke i en fast indramning af glas side fast, men derimod falde sammen.

Det betyder, at det er nødvendigt at spænde dit lærred op på en kileramme for at opnå den stabilitet, det har brug for. Det gælder både for malerier, stoffer, påtrykte lærreder og Diamond Painting. Et lærred, der er spændt op på en professionel kileramme kan også miste sin spændstighed, men takket være små trækiler, kan du til enhver tid spænde efter.

Desuden er en professionel kileramme udviklet således, at du kan udskifte den efter et par år uden at beskadige lærredet. En kileramme er samlet ved hjælp af et fer-notsystem og der er hverken brugt lim eller hæfteklammer.

Har du nogensinde kigget nærmere på kilerammelisternes profiler? Så har du nok set, at ydersiden på kilerammen er afrundet, så lærredet ikke ligger direkte på profilen, men er løftet en lille smule op fra profiloverfladen. På den måde forhindrer du, at der opstår buk i lærredet. Den afrundede form er desuden en fordel, hvis du efter at have spændt lærredet op på rammen, vil male på det. Kanterne på listernes indersider får ikke farve, når du maler.

Godt at vide: I stedet for en afrunding har mange kilerammelister en indadgående skrå profil.

Opspænding af lærredet på en kileramme er ikke kun en god idé, hvis du vil ophænge maleriet på væggen. En professionel rammestruktur er også en bæredygtig løsning, fordi du til enhver tid kan udskifte den og transportere lærredet sammenrullet for efterfølgende at spænde det op igen.

Kilerammer - ideelle til opspænding af lærreder.

Lærredsstoffets struktur

Efter du har besluttet dig for, at du vil spænde billedet op på en kileramme, skal du undersøge, hvilket materiale lærredet består af. De mest almindelige maleriunderlag er:

  • Hampfibre
  • Bomuldsfibre, f.eks. lærred (til olie- og akrylmaleri)
  • Naturfibre som polyester og nylon

Natur- som hamp og bomuldsfibre har en meget smuk optik og overfladestruktur. Ligesom træ reagerer de stærkt på temperaturændringer, optager fugtighed og afgiver også begge dele igen. Disse maleriunderlag skal af den grund oftere spændes op på en ramme.

Kunstfibre er optisk ikke så smukke og de virker stive. Derfor er polyester- og nylonmalerier mere modstandsdygtige mod insektangreb og svamp og de er mere rivefaste. Eftersom du kan strække lærredet er det lettere at spænde op uden at lærredet går i stykker. Efter du har konstateret, hvilken type maleriunderlag du har med at gøre, kan du begynde at spænde det op på rammen.

Naturfibre har en taktil kvalitet.

Stræk lærredet ud – forberedelse og værktøj

Det bedste er, hvis du arbejder ved et stort, rent bord, når du spænder lærredet op på rammen. Hvis nødvendigt kan du tørre bordet af med en fugtig klud inden du spænder lærredet op på rammen. Til opspænding af lærredet skal du desuden bruge:

  • en hæftepistol velegnet til træ
  • en spændetang
  • en lille hammer
  • selvfølgelig lærredet og den rigtige kileramme

Før du begynder at spænde lærredet op på rammen udglatter du kilerammen med fint sandpapir og afrunder kanterne omhyggeligt i geringshjørnerne. Hinweis AlleRammer.dk: Brug ikke slanke hæfteklammere af typen, du bruger til papir, når du hæfter lærredet fast på rammen. I stedet har du behov for brede hæfteklammere, som du kan købe i detailhandlen. Har du alt, du skal bruge samt kilerammen klar? Så er du klar til første trin i vores vejledning ”Lærredet spændes op på rammen”.

Trin 1: Læg lærred og kilerammen klar til at blive samlet

For at spænde lærredet op på kilerammen skal du først, rulle det ud på en ren og jævn overflade med billedet eller de sider, du vil male, vendt nedad. Hvis du har et ældre oliemaleri eller et Diamond Painting-billede, kan du bedre beskytte det, hvis du lægger et blødt klæde under det. Efterfølgende placerer du kilerammen med den afrundede side eller den indadgående skrå side nedad midt på lærredet.

Lærredet skal kunne strækkes cirka 4-6 cm ud over alle fire sider af rammen hele vejen rundt for, at du kan folde det ud over rammen og spænde lærredet op på rammen. Hvor meget stof, du har brug for til at folde ud over rammen afhænger af kilerammeprofilens bredde. En standard kileramme har en profil- eller listebredde på 1,8 cm og i sådanne tilfælde er 4 cm stof ud over rammen på alle sider tilstrækkeligt. På en galeri kileramme, der har en profilbredde på 4,2 cm er 6 cm på alle sider bedre.

Lærredet skal overgå kilerammens ydre mål.

Trin 2: Nu hæfter du lærredet fast

Du placerer den første hæfteklamme midt på en af kilerammelisterne. Drej nu kilerammen om så du kan arbejde med listen overfor og træk lærredet ud over rammen til det sidder stramt. Hvis du ikke har kraft nok til at trække lærredet ud over rammen, kan du bruge spændetangen til forsigtigt at trække stoffet ud inden du efterfølgende slår det omkring rammen. Så placerer du endnu en hæfteklammer i midten lige overfor den første hæfteklammer på listen overfor og fastgør lærredet. Lærredet sidder nu fast på rammen. Efterfølgende hæfter du lærredet fast midt på de to øvrige lister med hver en hæfteklammer.

På det her sted i processen er det en god idé at tjekke, om lærredet er stramt nok. Efter du har fastgjort de første hæfteklammer opstår en diamantformet bølge på lærredet. Stoffet er i så fald stramt nok og du kan fortsætte arbejdet.

Du fortsætter nu processen efter samme mønster. Altså først placerer du en hæfteklammer i en liste, hvorefter du så placerer en anden hæfteklammer i listen direkte overfor. Sådan arbejder du dig lidt efter lidt udefra og ind til du når geringshjørnerne. I øvrigt er 4 cm mellem de enkelte hæfteklammer en god afstand ved brug af mellemstore kilerammer. De må ikke være for tætte, men heller ikke fra langt fra hinanden.

Tip fra AlleRammer.dk: Hæfteklammerne placeres skråt hen over fibrene i lærredet. Sådan undgår du, at lærredet går i stykker, når du senere spænder det ud på lærredet. Nu er kun de fire hjørner af lærred tilbage, som du bukker rundt omkring rammen og ligeledes fastgør med hæfteklammer. I trin 3 forklarer vi, hvordan du gør.

Placering af hæfteklammer med hæftepistol.

Trin 3: Du bukker lærredet omkring hjørnerne

Du bukker lærredet omkring hjørnerne – trin 3 er for mange det sværeste, fordi det kræver en smule erfaring med rammer. Det kræver stor præcision, fordi dårligt foldede lærreder ser ikke alene sjuskede ud, men passer heller ikke ind i rammen. Først folder du hjørnerne og så lægger du dem til rette (se billede).

Først foldes, siden bukkes hjørnerne.

Die Leinwand umlegen

Til det formål er spændetangen et godt hjælpemiddel. Ligger den foldede stofkant parallelt til listerne? Godt! Så skal du bare bruge to-tre hæfteklammer til fastgørelsen (ved siden af slidserne til kilerne).

Nu mangler du kun trin 4 og 5 i vores vejledning

Foldes omkring hjørnet og fastgøres.

Trin 4: Nu placerer du kilerne i kilerammen

I dette trin placerer du kilerne, der har givet navn til rammen. Formålet med brug af kilerne er, at kilerammens lister presses udad og derved spændes lærredet stramt ud på rammen.

Professionelle kilerammelister har allerede en lille slids i geringshjørnerne, hvor kilerne placeres. Med den lille hammer slår du dem nu forsigtigt fast.

Du skal tage højde for, at det udspændte lærred bibeholder sin retvinklede form, så det senere også passer ind i billedrammen. Desuden bør kilerne ikke slås alt for fast, fordi spændingen efterfølgende så ikke kan ændres igen.

Tip: Har du spændt lærredet ud på rammen og det sider ikke stramt nok? Så kan du fugte lærredet med en natursvamp bagpå og når det tørrer trækker lærredet sig lidt sammen. Først efter det er tørt, placerer du kilerne i rammelisterne.

Lærredet strammes ud med kilerne.

Trin 5: Og så laver du en sidste inspektion af det udspændte lærred

Efter du har fulgt den trinvise vejledning er et prøvende blik nu vigtigt for at færdiggøre processen helt. Hvilke to kvalitetstegn skal du kunne spotte for, at du ved, at lærredet er spændt godt ud?

For at være sikker på, at lærredet er stramt nok, laver du nu ”trommetesten” (sådan kalder vores ”AlleRammer”-eksperter den): Et stramt lærred afgiver en hul lyd, når du ”trommer” på det. Alle musikentusiaster må holde sig lidt tilbage her. En for kraftig trommen på lærredet kan skade det i en sådan grad, at du efterfølgende ikke kan arbejde med det.

Et veludspændt lærred ser i øvrigt også flot ud bagfra: Der skal stadig være lidt træ at se fra kilerammens lister. Cirka 1-1,5 cm bør stadig stikke frem.

Lærredet er spændt ud på kilerammen. Hvad gør jeg nu?

Det var det! Vi håber, at vores 5-trins-vejledning har hjulpet dig godt igennem processen og, at dit lærred nu sidder godt spændt ud på kilerammen. Med det rigtige udstyr og med vores 5-trins-vejledning kan du efter bare 15 minutter stå med et stramt udspændt lærred på den retvinklede kileramme.

Nu mangler du bare en flot billedramme og så kan værket endelig komme op at hænge på væggen.

I vores artikel i magasinet med titlen ”Hvordan indrammer jeg et lærred?” finder du praktiske tips og inspiration.

Vores AlleRammer-team ønsker dig god fornøjelse med dit billede!

Efterspænding med kiler for stramt lærred.
relaterede produkter
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.