Menu

Passepartouter
Hvordan indrammer man et billede med passepartout?

Hvad er en passepartout?

En passepartout – hvad er det egentlig?

En passepartout er en eksklusiv kartonramme, der sættes ind mellem billedet og glasset i en billedramme. En rigtig passepartout er som regel udført med skrå inderkant skåret i 45 graders smig, hvorved den adskiller sig fra en simpel pap- eller papirramme.

Passepartoutkarton er for det meste fremstillet af tre lag papir, nemlig dækpapir, papirkerne og bagsidepapir. Der kan være stor forskel på kvaliteten af de enkelte komponenter. Dækpapiret (det øverste lag papir) kan være forskelligt indfarvet og have forskellige overflader. Passepartouter af bedre kvalitet er kendetegnet ved, at dækpapiret er syrefrit, selvom det ikke kommer i kontakt med billedet. Det mellemste lag består af en ligninfri papirkerne. Bagsidepapiret (det nederste lag papir) skal under alle omstændigheder være syrefrit, da det er i direkte berøring med det originale kunstværk.

Hvad betyder passepartout? En kort ordforklaring

Passepartout kommer fra fransk og udtales ”paspatu”. Ordet har to betydninger: Passepartout er betegnelsen for en nøgle, der passer til flere forskellige dørlåse, dvs. en hovednøgle. Desuden er passepartout et udtryk for en ting, der passer til mange forskellige formål – altså noget, der ”passer overalt” – fx en sort kjole eller en hvid skorte, som kan bruges til enhver lejlighed.

I forbindelse med en billedramme er en passepartout således et hvidt eller farvet kartonindlæg, der passer til mange forskellige billeder og rammer uafhængigt af størrelse, farver og stil.

Hvem er Marie-Louise, og hvad har hun at gøre med passepartouter?

Marie-Louise er det franske ord for en indsatsramme i træ (også kaldet en mellemramme). Denne type passepartout i træ bruges primært til indramning af malerier, eksempelvis når et billede er for lille til den ønskede ramme.

Hvor har den praktiske indsatsramme i træ sit poetiske navn fra? Som nævnt kommer også dette ord fra fransk. Ifølge en fransk legende var det Napoleon Bonapartes hustru Marie-Louise fra Østrig, som gjorde denne type passepartout kendt i Frankrig.

Falling af Kristin Nelson, indrammet med en individuelt malet træindsats (foto: Larson-Juhl).

Kvalitetsforskelle på passepartoutkarton

Ægte passepartouter uden lignin og med calciumkarbonat-buffer er af langt bedre kvalitet end simple kartonrammer uden disse særlige egenskaber. Passepartouter, der indeholder lignin, kan gulne med tiden, og langs inderkanten på passepartouten vil der aftegne sig en gul kant på billedet. Teamet fra AlleRammer anbefaler derfor, at du vælger en passepartout, som består af ren alfa-cellulose.

Desuden bør du være opmærksom på at vælge en syrefri passepartout for at undgå, at billedet tager skade eller bliver misfarvet med årene. Karton, som primært er fremstillet af bomuldsfibre uden brug af klor til blegning, er at foretrække. En såkaldt buffer, dvs. en basisk opløsning tilsat calciumkarbonat, gør kartonet ældningsbestandigt og beskytter det mod gulning og brud.

Hvad er en passepartout i museumskvalitet? En passepartout i museumskvalitet garanterer, at alle tre lag karton er 100 % syrefri. Samtidig har den en længere levetid end andre passepartouter.

Syrefrit passepartoutkarton er ligninfrit (lignin er plantecellulose) og er ikke fremstillet af genbrugsmateriale/genbrugspapir. 

Passepartout i museumskvalitet fra Nielsen Design

Passepartouter beskytter og bevarer dine billeder

En passepartout beskytter billedet mod eventuelle syreholdige komponenter i billedrammen og omgivelserne, herunder eksempelvis lim og lakeringer.

Syrefri passepartouter forebygger aldringstegn eller kan endda helt forhindre, at billedet viser tegn på aldring. Derfor bør det være en selvfølge at vælge en syrefri passepartout til originale kunstværker og unikke billeder.

Desuden sikrer passepartouten en vis afstand mellem billedet og rammens glas.

Denne lille afstand er vigtig, for den forhindrer, at billedet sætter sig fast på glasset, hvis det eksempelvis udsættes for temperatursvingninger, hvorved billedet vil blive uigenkaldeligt ødelagt. Især billeder, der er malet med pastel, kul, blyant eller kridt, er meget sarte. Derfor bør den slags kunstværker under alle omstændigheder indrammes med en passepartout.

Passepartouter giver dine billeder et æstetisk løft

Ud over at beskytte billedet skaber en passepartout også en smuk overgang mellem billedet og rammen. Den giver en mere iøjnefaldende indramning med en nærmest magnetisk tiltrækningskraft, der leder opmærksomheden hen på billedet. I øvrigt sammenlignes en passepartout ofte med et vindue, der giver perfekt udsyn til det billede, der udspiller sig bag rammen. Ramme, passepartout og billede – hvad er flot sammen? Her kan du læse alt om farver, materialer og overfladestrukturer.

Passepartout – hvilken farve skal jeg vælge?

Sådan kan du få dit billede til at fremstå endnu flottere med den rigtige farve og samtidig skabe et harmonisk helhedsindtryk:

  • Vælg en farve, der genspejler en af farverne på billedet, for at fremhæve en særlig detalje.
  • Hvis du vælger en passepartout i en kold farve, hvor de blå nuancer dominerer, vil motivet i rammen også virke koldere. Vælger du derimod en varm farve, hvor de røde nuancer er dominerende, får hele billedet en varmere udstråling.
  • For at sætte billedet i centrum og fremhæve motivet kan du med fordel vælge en lys passepartout, mens billedet træder lidt mere i baggrunden med en mørk passepartout.
  • Mørke rammer tager sig bedst ud med en forholdsvis mørk passepartout, mens lyse rammer ser smukkest ud med en passepartout i en tilsvarende lysere farve.
  • Hvis du er i tvivl, er en passepartout i råhvid eller porcelænshvid altid et godt valg.

Passepartouter i mange forskellige farver fra FDM
Passepartouten skal sætte billedet i centrum. Dens formål er at fremhæve billedet og understrege udtrykket uden at konkurrere med billedet. Kombinationen mellem passepartoutfarven og farverne på billedet er afgørende for hele det indrammede værks visuelle udstråling.

Materialer og overfladestrukturer på passepartoutkarton

Passepartout med blåt lærredsbetræk
Lyseblå passepartout med strukturpapir
Passepartout med velouroverflade i fjernblå

Ud over farven på en passepartout har materialets overfladefladestruktur også stor indflydelse på det samlede indtryk af, hvordan et indrammet billede fremstår. Bortset fra papir er de hyppigst brugte materialer til passepartouter lærred, fløjl/velour og bomuld. Afhængigt af materialet kan overfladen enten være glat eller med strukturmønster eller print.

Lærred er fnugfrit og antistatisk og hverken modtageligt for snavs eller bakterier. Desuden er det meget slidstærkt og derfor også særdeles velegnet til hyppig udskiftning af billeder. Fløjl/velour er kendetegnet ved en særlig overfladeeffekt, som nemt kan påvirkes gennem stoffets trådretning. Ligesom lærred er dette udsøgte stofmateriale også antistatisk og slidstærkt.

Hvilken passepartout passer bedst til hvilket billede? En passepartout med velourbetræk kan med fordel bruges til at fremhæve og understrege et særligt tema, eksempelvis til indramning af våbenskjold, ordener, gamle kobberstik eller portrætmalerier af berømte personligheder.

Hvilken størrelse passepartout skal jeg vælge?

Er rammen for stor til dit billede? Med den rigtige passepartout får du tingene til at passe sammen!

  • Passepartouter i standardformater

Ved standardpassepartouter er den indvendige udskæring altid lidt mindre end angivet for at sikre, at billedet sidder optimalt i udskæringen. Færdige passepartouter i standardformater er ideelle til gængse billedrammer og billeder med standardmål, hvad enten det er kvadratiske eller A4-rammer, store rammer til panoramabilleder eller mindre rammer til portrætbilleder. Har du et kunstværk med specielle mål, der ikke passer til en standardramme? Så kan en færdig passepartout i standardformat stadig være den rigtige løsning: Hvis du vælger en standardpassepartout, der er et nummer større, og kombinerer den med en standardramme, behøver du ikke nødvendigvis at bestille en passepartout med specialmål. Afhængigt af billedet fungerer det desværre ikke altid – i de fleste tilfælde gør du bedst i at vælge en passepartout med individuel indvendig udskæring.

  • Passepartouter med udvendige standardmål og individuel billedudskæring

Du kan med fordel kombinere en passepartout med udvendige standardmål med individuelle billedudskæringer. Denne type passepartout giver god mulighed for at indramme et billede med usædvanlige mål i en almindelig billedramme med standardmål.

  • Passepartouter med individuel billedudskæring og individuelle udvendige mål

Specialfremstillede passepartouter, hvor både den indvendige udskæring og de udvendige mål kan vælges individuelt, er ideelle til billedrammer efter mål. Samtidig kan du selv vælge, hvor den indvendige udskæring skal være placeret. Specialfremstillinger er dyrere end passepartouter i standardmål, men det er værd at investere i den perfekte løsning, for en indramning efter mål skaber et helt særligt udtryk.

Et lille billede virker mere storslået med en bred passepartout – den individuelle billedudskæring fuldender designet

Har du lagt mærke til denne lille detalje? Som regel er den nederste kant på en passepartout mellem 0,5 cm og 2 cm bredere end kanten foroven og i siderne. Passepartoutrammen har samme bredde i siderne og foroven. Denne udskæringsmetode gør det visuelle indtryk harmonisk, fordi billedet opfattes som om det sidder midt i rammen.

Passepartouter og billedrammer

Bredden på en passepartout har indflydelse på billedets udtryk. For at skabe et elegant helhedsindtryk kan du med fordel kombinere en bred passepartout med en smal ramme. Omvendt vil en smal passepartout i en bred ramme virke mere kompakt. En meget iøjnefaldende ramme tager sig bedst ud med en bred passepartout.

Passepartouter kan have en tykkelse på mellem 1,4 mm og 3,4 mm. Alt efter materiale vil passepartouten således kræve en tilsvarende dyb ramme/høj not. Afhængigt af tykkelsen på henholdsvis rammens glas og bagpladen passer en mindre tyk passepartout til rammeprofiler med en nothøjde på 9 til 10 mm. Til kraftigere passepartouter er du på den sikre side, hvis du vælger en billedramme med en mindst 11 mm høj rammeprofil.

Vil du gerne indramme flere billeder i en og samme ramme? Så kan du med fordel vælge en praktisk galleriramme, dvs. en almindelig billedramme kombineret med en passepartout med flere billedudskæringer. Det giver dig mulighed for at sætte mellem to og ti billeder i samme ramme, så du ikke længere er nødt til kun at vælge ét af dine yndlingsbilleder, for gallerirammen har plads til flere fotos på en gang. Det er især en god idé til billeder, der hænger emnemæssigt sammen, for eksempel fotos fra en stor familiefest, fra en særlig rejse eller af dit kæledyr.

En galleri-passepartout er både smuk og praktisk

Billede, passepartout, ramme: Sådan skaber du et harmonisk helhedsindtryk

Hvorfor ser et billede flottere ud, når det er indrammet med passepartout? Passepartouten leder opmærksomheden hen på kunstværket, fordi der er større afstand mellem rammen og billedet. Det får rammen til at virke mindre dominerende, så billedet taler mere for sig selv. Samtidig skaber afstanden en smuk dybdevirkning og giver billedet en mere rumlig dimension. Passepartouter er vigtige komponenter i billedrammernes verden. Ofte har de bittesmå detaljer i præsentationen af et billede stor indflydelse på helhedsindtrykket. En komplementering af billedets grundfarve kan understrege harmonien og fremhæve specielle highlights, mens en kontrastfarve giver en helt anden og spændende visuel oplevelse. Derfor er det værd at afprøve forskellige muligheder for at finde den rigtige balance mellem harmoni og disharmoni.

Måske har du også et kunstværk, som er beskadiget langs kanterne? Hvad enten det er gulnet eller har pletter, knæk eller revner: Den slags skønhedsfejl kan nemt skjules med en bredere passepartout.

Kartonkernen er i øvrigt ikke altid hvid. Ved at vælge en passepartout med farvet kerne kan du supplere selve billedrammen med en ekstra ramme, der smyger sig diskret om billedet og derved giver hele indramningen et smukt løft. Eller du kan lægge flere passepartouter (eventuelt med farvet inderkant) oven på hinanden og derved forstærke dybdevirkningen – et godt trick, som især er velegnet til landskabsbilleder.

Skab en spændende dybdeeffekt ved at lægge to eller flere passepartouter oven på hinanden

Kort og godt om passepartouter

Materialer og indholdsstoffer

  • Cellulose er en vigtig bestanddel af planters cellevægge og udvindes fx af træ og bomuld.
  • Alfa-cellulose er førsteklasses, ligninfri cellulose, som øger modstandsdygtigheden og beskytter mod skadelige stoffer.
  • Lignin er en bestanddel af planters cellevægge og bevirker i kombination med lys og ilt, at passepartouter gulner.
  • Syrefri bruges om produkter, der har en pH-værdi på over 7 under produktionen.
  • Calciumkarbonat tilsættes kartonets buffer og beskytter mod syre.

Valg af format og farve

  • Udskæring: Tilskæringen tilpasses præcis efter de ønskede mål. Med henblik på optimal montering af billedet bør udskæringen dog være mellem 0,5 og 1 cm mindre end nødvendigt, så passepartouten dækker billedkanten hele vejen rundt.
  • Visuel centrering: Det menneskelige øje forvrænger vores opfattelse af, hvor midten af et billede er, således at det visuelle midtpunkt er ca. 0,5–1 cm over det matematiske midtpunkt.
  • Farve: Hvide eller lyse passepartouter er altid et godt valg; passepartouter i farve eller med farvet inderkant giver indramningen et særligt touch.

Kvalitetsniveauer

  • Economy står for passepartouter, som ikke er syrefri. Denne kvalitet egner sig bedst til simple og trykte billeder, ikke til unikaer.
  • Standard er passepartouter med syrefri kerne med buffer, i pH-neutral kvalitet, velegnet til plakater, fotografier og kunsttryk.
  • Conservation består af alfa-cellulose og er ideel til sikker indramning af limiterede udgaver og dokumenter.
  • Museum står for kludepapir sammensat af bomuldsfibre, der beskytter 100 % mod syreangreb eller gulning; særdeles velegnet til originaler og sjældne dokumenter.
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.