Menu

Indretning med feng shui
– skab bedre balance i hjemmet og lad energien flyde rigtigt

Feng shui: en gammel kinesisk filosofi og livsvisdom

Feng shui er en gammel kinesisk praksis, der handler om at samle og ensrette energierne og dermed skabe harmoni i omgivelserne. I Europa er feng shui primært kendt inden for boligindretning, men i Kina er den gamle livskunst så dybt forankret, at feng shui-principperne faktisk også indtænkes i forbindelse med byplanlægning og infrastruktur.

Vil du gerne vide mere om, hvad vi kan lære af den gamle kinesiske filosofi om at opnå større harmoni i indretningen og hjemmet? I det følgende forklarer vi, hvordan du kan udnytte de fem elementer træ, ild, jord, metal og vand rigtigt i hjemmet ved at tage højde for de otte verdenshjørner og det centrale midtpunkt – som i feng shui er midten af rummet. På den måde kan du sikre, at energien flyder uhindret og optimalt i dit hjem – og dermed opnå mere velvære og lykke i dagligdagen.

Hvad betyder feng shui?

Feng shui betyder direkte oversat "vind og vand". Elementerne vind og vand anses for at være de to kræfter, der kan transportere universets grundenergi, den såkaldte qi. Samtidig er qi også det grundlæggende livsprincip, den individuelle livsessens, og kan i denne forstand sammenlignes med det, vi i den vestlige verden kalder ånd eller livsånd.

Livskunsten feng shui har rødder i forhistoriens observationer af naturen og jorden, som var rettet mod at lokalisere floder og underjordiske vandløb for at finde de ideelle steder at grundlægge nye byer.

Hvad er feng shui i dag?

En sammenkobling med den taoistiske filosofi samt yin og yang-konceptet medførte, at feng shui efterhånden blev til det, vi kender i dag. Samtidig har såvel metoderne som tilgangen naturligvis ændret sig meget i løbet af feng shui-filosofiens mere end 2000 år lange historie, hvilket også har givet anledning til forskellige tankesæt.

Såvel kontakten med den vestlige kultur som den nyere tids tekniske og arkitektoniske ændringer har gjort, at feng shui har udviklet sig og antaget en ny og moderniseret form. Mens de tidligere feng shui-mestre først og fremmest var opmærksomme på bjerge og vandløb, tages der i dag også højde for motorveje og skyskrabere.

Feng shui og de fem elementer

Et af de grundlæggende principper i feng shui, som oprindelig stammer fra den taoistiske filosofi, er teorien om de fem elementer. Ifølge denne teori kan verden inddeles i fem elementer, som er til stede overalt i virkeligheden og påvirker alle aspekter af vores tilværelse: træ, ild, jord, metal og vand.

Hvert af disse elementer associeres med en interesse, et verdenshjørne, bestemte egenskaber, en årstid, en klimatype, en farve og en form. Derfor er det godt at vide noget om de forskellige associationer, hvis du gerne vil indrette dit hjem, så de positive energier kan flyde frit.

Skema "Livstemaer og associationer – de fem elementer"

I skemaet nedenfor kan du se, hvilke associationer der er knyttet til de forskellige elementer:

ElementTræIldJordMetalVand
VerdenshjørneØstSydMidtpunktVestNord
ÅrstidForårSommer

Årstidsskift
(den sidste måned af hver årstid)

EfterårVinter
KlimaBlæstVarmeFugtTørhedKulde
EgenskaberÅbenhed, livlighedPassion, lysKonkrethed, stabilitetPræcision, skønhedFormbarhed, ustabilitet
LivsområdeFamilie, velværeBerømmelse, anerkendelseSundhed, bekendthedBørnKarriere
FarveGrønRødGulHvidSort
FormFirkantet, søjleformetTrekantet, spidsFirkantet, fladRund, kugleformetBølgende, buet

Huset som lille univers – inddelt i ni livsområder

I den taoistiske filosofi sættes det særlige og specifikke i relation til det generelle og universelle. Taoisterne er af den overbevisning, at det ene er indeholdt i det andet, og at det ene refererer til det andet. Således refererer huset som særlig enhed til hele universet. For at strukturere huset som det lille univers, det er, kan du arbejde ud fra bagua-systemet.

Bagua-systemet er en slags energi-grundplan, hvor huset – på samme måde som hele universet – inddeles i otte verdenshjørner og et midtpunkt, som således udgør de ni livsområder. Bagua betyder "otte trigrammer”, dvs. otte symboler (det niende område, midtpunktet, har ikke noget eget symbol). Trigrammerne består hver især af tre gennemgående eller opdelte felter og er kendt blandt tilhængerne af det kinesiske orakel I Ching som det vigtigste element i denne gamle spådomsmetode.

Nedenfor får du et kort overblik over de forskellige egenskaber og betydninger, der tilordnes fem vigtige livsområder – nemlig det nordlige, sydlige, vestlige, østlige og sydøstlige livsområde. Samtidig får du mere at vide om, hvilke metoder du kan bruge til at forbedre energien i de enkelte områder i henhold til feng shui.

En feng shui-rådgiver vil normalt spørge ind til alle husets beboeres fødselsdatoer for at finde husets energipunkter og -skæringspunkter ved hjælp af astrologi og numerologi.

Det nordlige livsområde står i karrierens tegn

Ifølge feng shui-filosofien bør værelser, der vender mod nord, fokusere på karriere. Derfor er nordvendte rum ideelle som arbejdsværelse. Da det nordlige verdenshjørne associeres med vand, anbefaler vi møbler, der relaterer til det våde element, eksempelvis blåt boligtilbehør, akvarier eller billeder med vand- og havmotiver. Både træ og metal er kompatibelt med vand. Elementet vand harmonerer fint med fx dekorative billedrammer i træ eller aluminium og med boligtilbehør eller billeder i sorte, blå og metalliske farver, herunder sølv, guld og kobber.

Den sydlige del af boligen repræsenterer berømmelse og rigdom

Ville du ønske dig, at dine medmennesker lagde mere mærke til dig? At du endelig får mere anerkendelse for din indsats og dine succeser? Så er det en god idé at satse på ild som det centrale element i det sydlige livsområde!

Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal anskaffe dig en pejs – billeder af lejrbål, solnedgange eller med motiver, hvor den røde farve er dominerende, kan heldigvis også gøre det. Sydvendte rum skal helst indrettes med møbler af træ, fordi træ kan skabe ild.

Her kan du selv vælge, om det skal være naturligt og ubehandlet træ, eller om møblerne skal være behandlet med et ikke-dækkende imprægneringsmiddel – så længe træets åretegninger bevares. Hvis du foretrækker farvet træ, kan du ud over de røde nuancer naturligvis også vælge den farve, der hænger naturligt sammen med elementet træ: grøn.

Kunst, kreativitet og skaberkraft tilordnes det vestlige livsområde

At male et billede, skrive en roman, komponere et stykke musik eller endda at lave et barn: Ifølge den taoistiske filosofi er alle disse aktiviteter en del af menneskets kreative verden og tilværelse.

Så hvis du gerne vil skabe noget nyt og meningsfuldt, er det en god idé at fokusere al din kreative energi på at gøre det – og den skabende energi flyder altså bedst i rum, der vender mod vest. Derfor står dette område i kreativitetens tegn, men samtidig er det også her, frugtbarheden er størst. Hvordan indretter du et vestvendt værelse efter feng shui? Her kan du gøre brug af en række små elementer, nærmere bestemt klokker, mønter og rosenkvarts, som kan styrke din kreative kraft og samtidig fungere som dekoration.

Klokker, mønter og rosenkvarts – ifølge feng shui ej blot til pynt

Tilstedeværelsen af elementet metal i vestvendte rum får energien at flyde bedre og fremmer derigennem inspirationen, skaberkraften og frugtbarheden.

Klokker, mønter, metalliske farver, ædelsten og sten virker magnetisk tiltrækkende på held og lykke. Faktisk er rosenkvarts mange af feng shui-mestrenes helt store favorit. I dette område af boligen kan du som supplement til forskellige genstande af metal også arbejde med andre ting, der associeres med elementet jord. for feng shui-filosofien om universel harmoni siger jo, at det ene fremkommer af det andet. Overført til boligindretning med øje for den rette energi betyder det, at metalliske elementer og sten med fordel kan kombineres med jordfarvede møbler og indretningsgenstande!

Rosenkvarts står for kærlighed og venskab.

Det østlige livsområde styrker familien og sundheden

Vil du gerne styrke familiens bånd? Og alle husets beboeres sundhed og helbred? Så bør du fokusere på energien i den østlige del af hjemmet. Sats på elementer af træ i alle østvendte rum, eksempelvis stueplanter eller træskulpturer, og brug grøn som den dominerende farve.

Skab balance mellem yin og yang i hjemmet, for det fremmer sundheden. I relation til østvendte værelser betyder det, at elementerne ild og vand skal være til stede og samtidig velafbalanceret.

Et godt helbred og en stærk familie – i feng shui-filosofien er det så vigtige værdier, at traditionen også har fundet en løsning for huse, der ikke vender mod øst: Feng shui-eksperternes løsning er bruge spejle – det er tilstrækkeligt at hænge et spejl op på en østvendt væg.

Det sydøstlige livsområde står for velstand og velfærd

Husets sydøstlige område er bestemmende for de materielle forhold og fysiske behov. Ligesom i det østlige boligområde bør der her primært satses på indretningsgenstande af træ. Den mest populære plante til sydøstvendte boligområder er den såkaldte pachira eller lykkekastanje, der i Kina og Japan også er kendt som "pengeplante". Plantens egen energi kan forstærkes yderligere ved at tilføje elementerne ild og vand.

Få øget velvære og glæde i hjemmet – med feng shui

Ved at følge den kinesiske filosofi om universel harmoni kan du få energien til at flyde bedre i dit hjem. Prøv det – du vil hurtigt mærke, at du føler dig bedre, stærkere og mere tilfreds.

Lykkekastanjen pachira er et symbol på trivsel og velstand.
relaterede produkter
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.