Menu

Den rigtige rammestørrelse
En oversigt over billedrammernes mange formater og størrelser

Udvalget af formater ved billedrammer er meget stort, og her kan det undertiden være meget vanskeligt for ikke-fagfolk at finde den rette rammestørrelse til det pågældende billede. Der findes for eksempel fotoformater, DIN-formater, kvadrate formater, panoramaformater, plakatformater og diverse standardstørrelser i billedformater som 3:2, 4:3, 5:4 eller 16:9 (her  mere om » størrelsesforhold). Men der findes også udenlandske standardformater i andre måleenheder, f.eks. inches, til hvilke man ligesom med "skæve" formater har brug for en specialskåret ramme. Og så er der tilmed også passepartouterne med deres ydre og interne mål. Åh gud!

Alt dette grund nok til, at tage et detaljeret kig på emnet størrelser og formater til billedrammer!

Først og fremmest drejer det sig om billedet!

Og dette billede befinder sig ofte på papir, men man ser også billeder på lærreder, tekstiler eller træpaneler. Papirformaterne har etableret sig i trykkeribranchen og har også her delvis deres oprindelse i papirproducenternes ark-produkter. Et velkendt eksempel er DIN-formaterne: DIN A0 svarer til 2x DIN A1 eller 4x DIN A2 eller 8x DIN A3 eller 16x DIN A4. Kendte fotoformater er 9x13 cm, 10x15 cm. 13x18 cm og 15x20 cm. I vores digitale tidsalder er fotografer og trykkerier i sidste ende toneangivende for de standardformater der har indflydelse på billedrammerne.

Standardformater og specialfremstillede rammer

Den rigtige billedramme til dit billede

Standardformater er blevet almindelige i kraft af de ovenfor beskrevne papir- og trykformater, og har etableret sig over tid hos de forskellige producenter, som selv beslutter, hvilket standardformat der tilbydes. Standardformater som 13x18 cm, 20x30 cm / DIN A4 eller 30x40 cm ser man dog næsten ved alle rammemodeller. Der er producenter som »Mira, »Frame Design Mende og »Döhnert, der tilbyder et enormt udvalg af standardformater med mange forskellige typer af glas. Dette er kun muligt, fordi de fremstiller på bestilling og på grund af deres volumen kan opbevare glasplader og bagplader i diverse standardformater. For fremstillingen af rammer i specialmål kræver altid også en kompleks specialskæring af glaspladen, bagpladen og indlægget, hvilket gør specialfremstillede produkter dyrere end standardformater.

Standardformater ligger derfor normalt i et lavere prisleje end specialskæringer og har den fordel for dig som privat onlinekunde, at du nemt kan returnere disse billedrammer, hvis de ikke falder i din smag. Et stort lager af færdiggjorte billedrammer ville ikke give nogen mening grundet det store udvalg af utallige formater, profiler, farver og glasplader. Derfor fremstilles de fleste billedrammer først efter bestilling.

Mærket »Walther Design tilbyder kun varer fra Fjernøsten. Derfor er det kun et meget begrænset udvalg af standardformater, der er til rådighed. Kun én type glasplade og ingen mulighed for specialskæring efter mål. Til gengæld er prisen undertiden meget attraktiv, og billedrammerne kan sendes afsted med det samme.

Rammeformat = billedformat

Billedrammernes formater svarer altid til størrelsen på det billede der indrammes. Et billede i format 30x40 cm passer derfor ind i en billedramme i format 30x40 cm. Det samme gælder ved en specialskæring: Til et billede på fx 23,4 x 46,8 cm skal den specialskårede billedramme også bestilles i format 23,4 x 46,8 cm. Mere behøver du ikke vide: Rammeformat = billedformat. Start ikke med at beregne de ydre mål på billedrammen eller at angive falsmålet. Disse mål er kun vigtige i sjældne tilfælde og aftales individuelt på forhånd. Hvis andet ikke udtrykkeligt er aftalt, fremstilles enhver billedramme i den størrelse billedet har, hvilket i øvrigt er identisk med størrelsen på glaspladen og bagpladen. Hvis du f.eks. ønsker at kende størrelsen på en bestemt billedramme, skal du blot vende billedrammen om og måle bagpladen. Sådan finder du rammestørrelsen.

Formatangivelserne (rammestørrelsen) i vores onlineshop refererer ALTID til billedstørrelsen (se fig.). Skyggefugerammer skal også altid bestilles i den størrelse, billedet har. Producenten tilføjer automatisk en skyggefuge på 0,7 cm på hver side.

rammens mål = billedets størrelse

Undtagelse passepartout

Den eneste undtagelse er indramningen med en passepartout! Her skal du til billedformatet tilføje passepartout-målene og får således rammeformatet. Eksempel: Dit billede er 30x40 cm, og du ønsker en omkransende passepartoutrand på 5 cm. Således er passepartout-ydermålet 10 cm større end billedet, dvs. 40x50 cm. Du har derfor i dette eksempel brug for en billedramme og en passepartout i format 40x50 cm.

I øvrigt: Passepartout-udskæringen skal være ca. 1 cm mindre end motivet, således at du bedre kan placere billedet bag udskæringen. Ved specialfremstillede passepartouter skæres udskæringen nøjagtigt og præcist i henhold til dine specifikationer. Af denne grund har færdige passepartouter i standardformater et lidt mindre billedudsnit end angivet.

Billedrammer i små formater

Det mindste format til billedrammer er sandsynligvis formatet 3,5x4,5 cm, hvilket svarer til pasbilledets standardstørrelse på 35x45 mm. Andre små standardformater er for eksempel 5x7 cm, 6x9 cm og især 7x10 cm. Disse billedrammer er normalt også forsynede med en støttefod og vægophæng. En lille ulempe ved de små formater: Rammeprofilen dækker glaspladen og billedet med ca. 0,5 cm rundt om, og det sigtbare mål er således ca. 1 cm mindre. Det samme gælder også for store rammeformater, men "tabet" gør proportionalt en større forskel ved de mindste formater.
Tip AlleRammer.dk: Selv små billeder ser ofte bedre ud med en passepartout end uden, og du får hermed et lidt større standardformat, som f.eks kan stilles på et bord.

Fotoformater

Som navnet antyder, drejer dette sig om standardformater, som du sandsynligvis kender fra fremkaldning af fotografier: 9x13 cm, 10x15 cm, 13x18 cm, 15x20 cm, undertiden endda 18x24 cm eller 20x30 cm. Billeder klæbes normalt ind i fotoalbum eller præsenteres i bordrammer på skrivebordet, kommoden eller på reolen. Derfor har næsten alle billedrammer i disse fotoformater også en støttefod på bagpladen, som normalt egner sig til høj- og tværformat. De fleste fotorammer kan også hænges på væggen men ser her ret små og ensomme ud. Men hvis du alligevel ønsker at hænge dine fotos på væggen, anbefaler vi arrangementer med flere fotorammer på én gang eller en såkaldt galleriramme. Disse væggallerier består af større billedrammer med en passepartout med flere udskæringer, for det meste i størrelsen 9x13 cm og 10x15 cm. Med denne kan du for eksempel indramme flere billeder af familien på én gang, eller f.eks billeder fra en udflugt i har været på sammen.

Billedrammer og standardformater

Billedrammer og standardformater

Ved de allerede nævnte små formater og fotoformater har vi naturligvis også at gøre med standardformater. Standardmålene med den største popularitet er rammeformaterne DIN A4 / 20x30 cm, 30x40 cm, 40x50 cm, 50x70 cm og 70x100 cm, hvor hyppigheden falder tiltagende jo større ramme vi taler om. Billeder i A4 kan trykkes nemt og i et lavt prisleje, og i stigende grad også hjemmefra, 30x40 cm ville være den korresponderende tilføjelse med en passepartout. DIN A4-format bruges til dokumenter og certifikater. Hvis en billedramme skal hænge på væggen alene, anbefaler vi dog mindst format 30x40 cm.

Op til format 70x100 cm er udvalget af billedrammer i alle standardformater og billedformater enorm. Derefter bliver det vanskeligere. På grund af den stigende vægt og transportrisikoen udbydes større rammer i stigende grad kun med brudsikkert og let akrylglas. Selv smalle og mellemstore rammeprofiler bliver ustabile og proportionalt uegnede til store formater, især rammer af kunststof og træ. Aluminium er derimod meget mere stabil og også velegnet som smal profil til store formater. Passepartouter til store formater bliver problematiske, da den maksimale arkstørrelse normalt er omkring 80x120 cm. Derudover stiger transportomkostningerne ekstremt, da pakkefirmaer opkræver enorme tillæg, og forsendelsen ofte udføres af en speditør.

Hyppige standardstørrelser:

  • 10x15 cm
  • 13x18 cm
  • 21x29,7 cm (A4
  • 24x30 cm
  • 30x40 cm
  • 40x50 cm
  • 40x60 cm
  • 50x60 cm
  • 50x70 cm
  • 59,4x84,1 cm(A1)
  • 60x80 cm
  • 70x100 cm
  • 84,1x118,9 cm (A0)

DIN-Formater

Overblik over DIN-formater

Alle kender dem uden virkelig at kende dem nøjagtigt: DIN-formaterne. Det mest kendte er sandsynligvis formatet DIN A4 (21x29,7 cm). DIN står for Deutsche Industrie Norm og skaber en ensartet standard for papirstørrelser, trykudstyr og f.eks. kuverter. Men hvordan skete det, at man besluttede sig for sådanne skæve formater som standard?

DIN-format A0 har en størrelse på 84,1 x 118,9 cm og svarer således til et areal på en kvadratmeter med et billedformat på ca. 5:7. De mindre formater DIN A1, A2, A3, A4 osv. halverer derefter den længste side. Man kan således folde et papir i DIN A0 i midten videre og videre og vil således komme igennem alle de mindre DIN-formater. Og for alle matematikfans: DIN-formatets billedforhold svarer til kvadratroden af 2: √2 = 1,41421 ...

DIN-Formater:

Kvadratiske formater

Træramme Quadrum fra Nielsen Design

Billedrammer i kvadratiske formater har nydt stigende popularitet i årevis, og dette ikke helt uden grund. Som man også kan se på internettet og for eksempel på Instagram, kan kvadrate billeder ideelt kombineres på en lang række måder. Især i arrangementer af flere billedrammer kommer deres dekorative effekt til udtryk. Som med andre dekorative objekter anbefaler vi at kombinere dem i ujævne mængder, for eksempel 3, 5, 7 eller 9 billedrammer i en komposition. Det betyder ikke noget, om du så hænger rammerne ved siden af ​​hinanden, om du hænger dem op på en kreativ måde eller i et firkantet mønster. Det ulige antal objekter skaber en vis "spænding" og gør kompositionen interessant.

Firkantede formater:

Billedrammer i specialmål

På trods af det enorme udvalg af standardformater er der stadig utallige andre formater, som man ikke kan finde nogen standardramme til. Her drejer det sig sjældnere om plakater eller kunsttryk, og snarere om egne kunstværker, tegninger eller souvenirs fra en ferie. Men da flere og flere producenter er skiftet til en ordrerelateret produktion også mht. standardformater, kan mange specialfremstillede billedrammer i stigende grad nemt, og mod et overkommeligt tillæg, tilbydes i et stort, varieret udvalg. Mål blot størrelsen på dit billede og bestil din specialfremstillede ramme nøjagtigt i dette format. Selv rammeløse billedholdere fås i specialformater, selvom de skarpe fritliggende glaskanter med stor omhyggelighed først skal poleres.

Alternativ til specialskæring:
Standard-passepartout med udskæring efter mål.

Efter vores mening virker omkring 2/3 af alle billeder betydelig mere tiltalende, når de er blevet indrammet med en passepartout, selvom dette selvfølgelig skal afgøres fra billede til billede og ud fra ens personlige smag. Hvis dit billede kun afviger lidt fra et af de utallige standardformater, findes der sikkert en billedramme med optional passepartout i et af de næststørste standardformater, hvis udskæring du selv frit kan vælge (helst 1 cm mindre end motivet).

Fordelen: Udvalget af standardformater er betydeligt større end ved specialskæringerne, og prisen ligger også i et lavere leje. Derudover kommer din billedramme også til at blive lidt større, hvilket ofte er mere tiltalende på mange især nøgne vægge, end et lille "fortabt" billede. Men man skal selvfølgelig afgøre dette ud fra det enkelte billede.

Billedrammer fremstillet efter mål

Produktion af Mira-billedrammer

Mange producenter fremstiller også standardformaterne på bestilling og har ikke produkterne på lager. Ved forproduktion af større mængder ville rentabiliteten være højere og dermed prisen også lavere for dig som kunde, men man ville aldrig have mangfoldigheden af billedrammer i alle farver, formater med alle typer glas og frem for alt i en bestemt mængde. En afgørende fordel, især for virksomheder med store ordrer.

En anden fordel ved ordrerelateret produktion: Muligheden for at bestille i specialformater, selvom de er lidt mere komplekse og ligger i et højere prisleje grundet produktionsprocessen. Billedrammer efter mål fremstilles millimeterpræcis udfra dine ønsker, og der står normalt også flere typer af glas til rådighed. For erhvervskunder som bureauer og fotografer, er det desuden også muligt at afgive en bestilling direkte til produktionsafdelingen med egne billeder, indlæg eller andre ønsker, som f.eks logoprint med relativt korte leveringstider og for det meste af høj kvalitet, fremstillet i Tyskland.

Mange producenter har deres produktion i Tyskland og EU og kan let producere enkelte og større mængder af billedrammer på relativt kort tid og sende dem over hele Europa. Derfor finder du også dette enorme udvalg af billedrammer hos os, hvilket ikke nødvendigvis letter beslutningen i forhold til at finde den rigtige model.

Billedrammer og store formater

Der er mange tilfælde, hvor der er behov for en usædvanlig stor billedramme, for det meste i specialmål. Det være sig et unikt kunstværk, en brainstorming-skitse fra det seneste møde, et lærredsbillede på en kileramme eller et malet tæppe fra din sidste ferie i Egypten. Under alle omstændigheder står man overfor de samme problemer: Lille udvalg af billedrammer, få standardformater, høje priser, kun akrylglas at vælge imellem.

De største problemer: De fleste rammeprofiler er for smalle og ustabile. Derfor kommer kun brede, massive og dyre trærammeprofiler eller stabile aluminiumsrammer på tale. Man støder sjældent på et standardformat, og har derfor brug for en bekostelig specialskæring. Fra størrelse 70x100 cm fås ofte kun brudsikkert og let kunstigt glas, hvilket også ligger i et højere prisleje end normalt glas, men som i det mindste har en meget høj UV-beskyttelse. Passepartouter, som skal være endnu større - hvilket igen øger rammestørrelsen, fås normalt kun op til 80x120 cm. Større passepartouter fås kun i et betydeligt mindre udvalg og kun på forespørgsel. Der skal både tages højde for dyre transportomkostninger for speditionsfirmaet, og høje emballeringsomkostninger. Dette er de vigtigste aspekter, der gør store rammestørrelser mere problematiske end små størrelser. Men vi kan trøste dig lidt: Med en så stor billedramme får du et rigtigt blikfang, som også skaber forvandling på de store nøgne vægge og bidrager til en tiltalende atmosfære.

Rammeformaterne hos AlleRammer.dk

Sammenfattende er billedstørrelsen af ​​central betydning for din billedramme: Billedstørrelse = rammestørrelse. Mål altså dit billede nøjagtigt, og skriv målene ned. I kraft af det enorme udvalg af standardformater er sandsynligheden ret høj for, at du finder dit format. Hvilken af ​​de to mål på dit billede der er højden, og hvilken der er bredden, spiller ikke nogen rolle. Alle billedrammer kan hænges op både i høj- og tværformat. Du kan derfor bestille billedrammen i enten 20x30 cm eller i 30x20 cm. I vores webshop har vi dog valgt at holde os til skrivemåden 20x30 cm, hvor den mindre værdi skrives først. Brug format-filteret ved din søgning. Der har vi grupperet de mange forskellige størrelser i (hyppigt forekommende) standardformater, DIN-formater, fotoformater, kvadratiske formater, panoramaformater og andre formater. Ved de specialskårede billedrammer er der også mulighed for at filtrere max. billedformater. For større formater kan det betale sig at vælge det lette og brudsikre kunstige glas til at starte med, da større formater ofte fås her. Kategorien XL billedrammer kan i denne forbindelse også være interessant.

Vi håber, at vi med dette indlæg har kunnet give dig et par nyttige tips og interessante baggrundsinformationer, og vi er sikre på, at du nok skal få valgt den rigtige billedramme i det korrekte format.

Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.