Menu

Rigtig opklæbning af billeder og fotos
Vi viser dig, hvordan du nemt og hurtigt selv kan opklæbe dine billeder.

Har du hørt om muligheden for at opklæbe billeder, fotos og plakater på stift karton eller på en let og stabil træplade? Metoden kaldes også kachering, og den har mange fordele, for ud over øget stabilitet giver den rigtige opklæbning også billederne et betydeligt æstetisk løft. Ved hjælp af vores vejledning og forklaringerne i videoen kan du nemt selv opklæbe dit foto – uden erfaring og uden brug af værktøj. Her kan du blive klogere på, hvad kachering helt præcis går ud på, hvordan teknikken fungerer, og hvorfor opklæbning af billeder på et fast underlag kan være en rigtig god idé.

Hvad er kachering?

Kachering er et fagudtryk, der bruges inden for tekstilindustrien, i bogbinderiet og i forbindelse med indramning. Principielt drejer det sig om en teknik, hvor flere lag stof eller papir presses eller limes sammen. Kachering er således en metode til at øge et tyndt, sart eller blødt materiales formbestandighed og stabilitet.

Inden for tekstilindustrien er der tradition for at forbinde forskellige stoffer ved hjælp af enten adhæsiver eller tryk og høj varme. Bandager og forbindinger er eksempler på den slags stofforbindelser, hvor man blandt andet kacherer tynde gazebind med silikonepuder eller elastan.

Bogbinderier gør brug af kachering til bogomslag af solidt pap med lamineret kunsttrykpapir eller en anden form for overtrækspapir. Endvidere anvendes kachering for at gøre blandt andet notesbøger og kalendere mere indbydende, idet papomslagene lamineres med dekorativt trykpapir.

I forbindelse med indramning er opklæbning af store billeder som for eksempel plakater eller panoramabilleder meget brugt. Til kachering af billeder kan der ud over specielle kartonplader, der klæber på den ene side, også anvendes skumplader, tynde træplader, Alu Dibond-sandwichplader og akrylglasplader.

Hvorfor er opklæbning af billeder en god idé?

Principielt tilrådes opklæbning af fotos og plakater på en let, men kraftig plade fra en billedstørrelse på 30 x 40 cm og opefter. Der er tre gode grunde, der taler for opklæbning:

  • Kacherede billeder er mere modstandsdygtige og revner ikke så let.
  • Billeder, der er opklæbet på en bagplade i karton, udstråler en gedigen kvalitet på grund af den faste fremtoning, mens de samtidig reflekterer lyset mindre uregelmæssigt.
  • Det stabile og mere stive underlag sikrer, at billedet ikke bølger i rammen: Selv når et billede indrammes forsvarligt med passepartout i en billedramme med lav not, som kan lukkes med stabile drejefjedre, så billedet sidder rigtigt godt fast i rammen, kan det begynde at bølge med tiden. Det kan du forhindre ved at opklæbe billedet.

Opklæbning af billeder på selvklæbende karton eller et andet basismateriale sikrer et flot resultat – det giver dine fotografier, plakater eller puslespil et professionelt udtryk og gør det nemmere at opbevare og arkivere dem.

Husk: Opklæbning er ofte blot det første trin ved indramning af billeder, men ved at opklæbe plakater på et ekstra fast underlag kan du også fint hænge dem op på væggen helt uden en ramme.

Med den rigtige opklæbning kan store plakater også hænges op uden ramme.

Vejledning til opklæbning af billeder – hjælpemidler og fremgangsmåde

Professionelle rammeværksteder, fotografer og gallerister opklæber generelt billeder og fotos af en vis størrelse på et fast underlag. Denne teknik kan du sagtens selv lære og bruge derhjemme – også uden at der opstår luftbobler eller at billedet sidder skævt. Her får du alt at vide om, hvad du skal bruge, og hvor nemt det er:

Du skal bruge 5 hjælpemidler:

  • bomuldshandsker
  • en fnugfri og blød klud
  • et fast underlag
  • en selvklæbende kartonbagplade eller skumplade
  • det billede, du ønsker at opklæbe

Opklæbning af billeder i 6 enkle arbejdstrin:

1.: Træk beskyttelsesfilmen af klæbefladen på de yderste 2 cm langs kanten i en af de smalle ender, og buk beskyttelsesfilmen tilbage.

2.: Læg billedet på opklæbningskartonet (uden at det kommer i berøring med den blotlagte klæbeflade), og sørg for, at alle kanterne flugter perfekt.

3.: Når billedet ligger perfekt på kartonpladen, lægges den løftede ende af billedet forsigtigt ned mod den blotlagte klæbeflade ved kanten af kartonpladen.

4.: Tryk derefter enden af billedet fast på den 2 cm brede blotlagte klæbeflade ved at stryge langs kanten med fingrene – fra midten og udad.

5.: Løft let op i den del af billedet, der endnu ikke er limet fast, løsn de næste 2 til 4 cm af beskyttelsesfolien fra klæbefladen, og stryg fladerne sammen med den fnugfrig klud.

6.: Fortsæt med at trække beskyttelsesfolien af lidt efter lidt, idet du samtidig stryger billedet fast på kartonpladen med kluden.

Færdig! Resultatet er et glat og jævnt opklæbet billede, der ikke danner bølger i rammen og samtidig er mindre reflekterende.

Video: Hvordan kan jeg opklæbe et foto?

Hvilke billeder er egnet til opklæbning, og hvilke er ikke?

Disse billeder egner sig til kachering: Plakater og fotografier, der måler mere end 30 x 40 cm, puslespil, diamond-painting-billeder og collager af papirstumper, stofstrimler, sten, perler, metaltråde, fjer og andre hobbymaterialer, der gør billedet tungere. Også akvarelbilleder, skitser og tegninger, der ofte bare gemmes sikkert væk i en kunstmappe, hvor de naturligvis ikke får samme opmærksomhed som i en passende indramning på væggen, kan med fordel opklæbes på en karton- eller skumplade, så de får den opmærksomhed, de fortjener.

Kostbare kunstværker og unikaer, der har stor affektionsværdi for dig, er derimod ikke egnet til kachering. Opklæbede billeder kan ikke tages af basispladen uden at tage skade.

Tip: Gavepapir, servietter eller japansk papir er en usædvanlig form for vægpynt, men deres mønstre og farver er ofte meget dekorative. Ved at opklæbe den slags tynde papir- eller stofmaterialer på et fast underlag kan du fremtrylle en helt unik vægdekoration i en håndevending!

Kulørte servietter kan fint kacheres og har stort dekorativt potentiale.

Kachering af billeder med opklæbningskarton

Som nævnt ovenfor kan der bruges mange forskellige basisplader til opklæbning. Du kan for eksempel opklæbe et billede på en træplade eller på akrylglas, eller du kan opklæbe dit billede på en aluminiumsplade (en såkaldt Alu Dibond-sandwichplade) eller på passepartoutkarton. Hvis du ikke har nogen erfaring med opklæbning af billeder, anbefaler vi, at du vælger selvklæbende opklæbningskarton af træpap eller specielle selvklæbende skumplader, der også er kendt som skumkarton, skumpap, foam board eller letvægtsplader. Til kachering af større og tungere billeder (eksempelvis puslespil eller diamond-painting-billeder) anbefaler teamet fra AlleRammer selvklæbende skumplader, som er lidt tykkere end opklæbningskarton og derfor også stivere og mere formstabile.

Som vores video viser, er denne type professionelle bagplader nemmest at håndtere på grund af beskyttelsesfilmen. Desuden er klæbestofferne og materialerne i vores opklæbningskarton og opklæbningsplader syrefri, hvilket sikrer, at det opklæbede billede ikke ældes før tid.

Opklæbningskarton og selvklæbende skumplader fås såvel efter mål som i mange forskellige standardformater eller som store ark, som du selv kan skære til med en hobbykniv efter behov.

Kartonpladernes tykkelse varierer mellem 0,8 mm, 1,4 mm og 2,5 mm, mens skumpladerne som regel er tykkere. dvs. ca. 5 mm. Ved indramning af dit billede skal du tage højde for bagpladens tykkelse og således vælge en ramme, hvis profiler har en tilsvarende højere not.

Uegnede materialer: MDF-plader, dvs. smalle og stabile plader, der består af sammenlimede træfibre. Umiddelbart kunne man tro, at dette materiale var ideelt til formålet, men trælim er for det meste ikke syrefri, og derfor bør et billede ikke ligge direkte på en MDF-plade gennem længere tid.

Opklæbningskarton og foam boards fås i forskellige tykkelser.
Online-shoppen for billedrammer, fotorammer, passepartouts Vi sender billedrammerne fra Tyskland til Danmark.